På förfrågan

Om du inte hittar någon promenad som passar just dig eller ditt sällskap är du välkommen att höra av dig. Det finns så mycket att upptäcka i Stockholm med omnejd. Nedan följer några förslag på turer som kan göras till fots, med buss, bil eller båt.

Vill man se sig om lite utanför Stockholm kan Uppsala vara ett alternativ. Där kan man ägna en dag åt den store botanisten Carl von Linné. Det var en spännande tid han levde i och trots sina småländska rötter har han gjort ett stort avtryck i Uppsala. Såväl i de linneanska trädgårdarna med hans bostad som i Hammarby där familjen tillbringade somrarna.  Som auktoriserad Linnéguide visar jag gärna trädgårdarna och berättar om det spännande 1700-talet. När man är på plats i Uppsala får man förstås inte missa domkyrkan och berättelserna om den helige Erik, heliga Birgitta, Gustav Vasa och hans son Johan III. Tar man sig till Uppsala högar en bit utanför Uppsala förflyttas man istället till 500-talet och mystiken och myterna kring gravarna och bosättningen som en gång fanns på platsen.

Det finns även en del slott att upptäcka, stora som små och allt däremellan. Mariefred med Gripsholms slott med tinnar och torn är som taget ur en sagobok. Vasaborgen rymmer rum från 1500-talet, Svenska statens porträttsamling och inte minst en vacker teater i ett av tornen, byggd av Gustav III. Mälaren utanför, Gripsholms hjorthage och den vackra naturen gör att man gärna stannar en hel dag. 

Drottningholms slott som är upptaget på UNESCOs världsarvslista är enkelt att ta sig till, kommunalt eller med båt under sommaren. Slottet som uppfördes under 1600-talet har till stor del präglats av drottningar. På vilket sätt får vi förstås veta vid ett besök. Slottet tillsammans med Kina slott och den speciella parken gör detta till ett populärt besöksmål. Slottsteatern som byggdes under 1700-talet är som en magisk ask och fortfarande i bruk.

Skokloster slott, dryga 6 mil nordväst om Stockholm, byggdes av familjen Wrangel och var Sveriges största privata palats. Slottet ger oss en inblick i den svenska stormaktstiden trots att det aldrig fullbordades. Här finner man en stor samling av föremål av allehanda ting såsom möbler, textilier, verktyg och vapen. Här finns också fantastiska gyllenlädertapeter. Hur sådana gjordes pratar vi mer om på plats. I slottscaféet serveras mat eller kaffe för den som vill och har man tur finns härliga nybakta vaniljbullar.

Önskar man istället vara kvar i Stockholm kanske man är nyfiken på Klarakvarteren. Av de gamla kvarteren finns inte mycket kvar men namnet sätter igång fantasin och berättelser om nunnorna som tillhörde Klara klostret under medeltiden lever ännu. Vill man till den södra delen av staden kan olika delar av Södermalm upptäckas. Söders höjder med arbetarkvarter, bohemer, konstnärer och musiker har satt en lite speciell prägel på denna del av staden, genom alla tider.

Vill man inte så långt bort men ändå få vacker natur, grönska och konst föreslås Waldemarsudde på Djurgården. Prins Eugens bostad och prunkande trädgård minner oss om att njuta av det vackra – en helhet skapad av såväl naturen som människan. Här kan man kombinera trädgården med ett besök i huset och kanske få en matbit i Prinsens kök eller en kaffepaus i Café Ektorpet.

Kan något vara av intresse? Då är du välkommen att höra av dig!

Vill ni göra något annorlunda, trevligt och gott i Stockholm?

Waldemarsudde
Drottningholms slott
Carl von Linnés Hammarby
Uppsala högar