Promenader i Stockholm

Nedan kan du läsa om de promenader jag gör i olika stadsdelar av Stockholm.

Diplomatstaden -

Simhopp, krut och vackra villor

Bonnierhuset

Diplomatstaden, i början av 1900-talet ett exklusivt kvarter på Östermalm för Stockholms välbeställda. Planen för området ritades av Per Olof Hallman men vad fanns här innan de praktfulla villorna uppfördes?

Hur kom det sig att marken tillhörde Klara kloster under 1400-talet?  Varför kallades området för Ladugårdgärde? Vad hände med Ferdinand Bobergs planer för ett magnifikt Nobelpalats och vad hände med luntspinneriet?

Några av Sveriges mest namnkunniga arkitekter såsom Ragnar Östberg, Ivar Tengbom och Carl Westman ritade villorna i Diplomatstaden under en tid som präglades av krig och fred, lågkonjunktur och depression men också av det glada 20-talet. Hur arbetade de med sina uppdrag?

Många är de personer som både ägt och bott i villorna under ett århundrade. Politiker, bokförläggare, bankirer och konstsamlare har alla satt sitt avtryck på området. Vilka var de?

Kronpinsessan Margareta såg till att Engelska kyrkan fick en central placering med villorna utspridda som en solfjäder runtomkring. Varför flyttades kyrkan hit och vem var den vackra "Daisy"?

I Djurgårdsbrunnsviken skrevs idrottshistoria under sommarolympiaden 1912 och hurtfriska hejarramsor kunde höras då roddtävlingarna följdes från de uppbyggda läktarna. Ett vackert högt simhopp av fröken Johansson resulterade i medalj av ädlaste sort.

Under vår promenad som inte rör sig i ett så stort område ska vi knyta ihop alla bitar till en berättelse om en liten men nog så spännande del av Östermalm.

Promenaden är drygt 1 kilometer lång och under 1,5 - 2 timmar gör vi många stop längs vägen. Vi startar och avslutar vår promenad utanför Berwaldhallen.

Gamla stan -

munkar, vin och stupagreven

Kornhamnstorg

Det var en gång några små skärgårdsöar som sakta sköt upp ur vattnet när inlandsisen drog sig tillbaka. Dessa skulle flera tusen år senare bli det Stockholm vi känner idag.

Birger Jarl sägs vara den som grundade Stockholm år 1252. Men stämmer verkligen det och varför satte han ett ”lås” för Mälaren?

Under vår promenad i Gamla stan ska vi höra berättas om anledningen till att staden hamnade just på denna ö och vilka människorna var som bosatte sig här. Hur växte staden under medeltiden och hur kommer det sig att gator och gränder ser så olika ut runt om i Gamla stan?

Slottet, bykyrkan och torget var centrala platser och de fyllde viktiga funktioner för såväl kungligheter, adel och bönder. I slutet av 1600-talet brann slottet, under århundradena byggdes bykyrkan om till Storkyrkan av idag och husen kring Stortorget har fått bevittna både trevliga och synnerligen otrevliga saker. Vi kommer att göra små nedslag i olika berättelser i dåtid och nutid.

Munkar hörde till stadsbilden under medeltiden och hur kom det sig att de slog sig ner i kalla Sverige? Var fanns stadsmurarna? Vad har St. Göran och draken att göra med Stockholm? Vem sägs ska ha bott där Rosenportalen smyckar dörren? Vilka var Vindragarna och vad gjorde de? Vem var Stupagreven? Och hur i hela friden hamnade en fransk filosof i Gamla stan?

Detta är en ”klassisk” promenad i för den som vill veta mer om stadens ursprung men med lättsamma berättelser om smått och gott i en blandad kompott.

Vi avslutar vår promenad i Gamla stans polkagriskokeri. Här kokas karameller och vi ska få veta mer om den drivna kvinnan Amalia Eriksson i Gränna som i mitten av 1800-talet började tillverka polkagrisar, så kallade ”pluttar”, för att försörja sig och sin dotter. Hur hittade denna småländska specialitet till Gamla stan kan man undra? Det ska vi få veta samtidigt som vi får se tillverkningen och kanske smaka på lite varm nygjord polkagrisdeg.

Vi behöver sköna skor till denna promenad då det är backigt, såväl uppåt som neråt. Stenlagda gator med kullersten hör till. Promenaden är drygt 1, 5 kilometer lång och när vi smakat karameller har vi tillbringat cirka 2 timmar tillsammans. Vi startar promenaden utanför museum ”Tre Kronor”, Norrbro under Lejonbacken.

Kungsträdgården –

rosor, kål och en rysk tsar

Jakobs kyrka och Karl XII

Följ med på en promenad i Kungsträdgården, Stockholms äldsta bevarade trädgård! Redan på 1400-talet omnämndes trädgården och den har alltid haft en central plats i Stockholms stadsbild. Från att ha varit kålgård och hovleverantör av grönsaker till slottet har den idag blivit en populär mötesplats mitt i city.

Vi kommer att få höra historier om trädgården och vad platsen använts till under de senaste 600 åren. Berättelser om allt från rosor, frukt och grönsaker till drottning Kristina och ett attentat mot den ryske tsaren Nikolaj II.

Vid förra sekelskiftet fanns här Blanchs café med internationella tidningar, uppklädda kypare och elektriskt ljus. Vid samma tid kunde man på Svenska Panoptikon få se vaxfigurer av polarforskaren Andrée jämte äventyrare, politiker, medlemmar i kungafamiljen och skådespelare.

Två kungar vid namn Karl står statyer i trädgården, båda välkända men på helt olika sätt. 

Vi kan se spår från Stockholmsutställningen 1866 och med lite fantasi kan vi föreställa oss stämningen när Gustav III och hans hov tillbringade sena festkvällar i den dekorerade parken i slutet av 1700-talet.

På ett café i parken skedde ett litterärt mord på pastor Gregorius och av det ståtliga 1600-tals palatset Makalös finns endast minnen och anekdoter kvar. Vi tar hjälp av bilder och kartor för att kunna föreställa oss hur denna magnifika byggnad såg ut.

St. Jakob, pilgrimernas helgon, har förärats med en kyrka bredvid trädgården och denna kan ännu idag stolt visa upp en av de vackraste stenportalerna i Stockholm.  Kungsträdgården har en lång historia och här har hänt mycket.

Södermalm -

slussar, glas och luftballong

Dörren till N. P. Ringströms glasmästeri

Under vår promenad på den norra delen av Södermalm kommer vi att få en bild av en stadsdel där man mycket tydligt kan följa historiens skiftningar och utveckling. Detta är en del av Stockholm som under lång tid varit oerhört fattig men som idag är en populär del att både bo, arbeta och roa sig i.

Södermalm bebyggdes mycket tidigt och var framför allt betesmark för stadens boskap. Hus och annan bebyggelse var enkel och illaluktande verksamheter såsom trankokerier fanns utefter vattnet. Under 1600-talet fick de mindre välbemedlade stockholmarna stryka på foten då de fina malmgårdarna uppfördes med sina trädgårdar och gaturegleringen såg till att ta vara på renässansens ideal. Raka gator och offentliga torg skulle göra att det blev ordning och reda även i denna del av den växande staden.

Under 1700-talet började en ”modern” arbetarklass växa fram i stadsdelen då många arbetstillfällen skapades i de framväxande industrierna av tobak, textil och socker.

Vår promenad börjar vid Slussen och  vi ska förstås höra lite mer om de fyra historiska slussarna som funnits på platsen och vad de betytt för Stockholm. Vi kommer att få veta en del om Stockholms väderkvarnar, bränder som drabbat stadsdelen, stadens första sopnedkast, kvinnliga fotografer, Sveriges äldsta glasmästeri, film och teater, Carl Michael Bellman, lite konst, litteratur, avrättningar och givetvis berättelsen om en ballongfärd som slutade riktigt illa.

Vi avslutar efter cirka 1,5-2 timmar vid Maria Magdalena kyrka vars föregångare fanns på platsen när Digerdöden kom till Stockholm 1350. Då har vi fått en blandning av det mesta, precis såsom Södermalm varit och är ännu idag!

Promenaden är ungefär 1,3 km. lång och bekväma skor är ett måste.